TSPSC-Solved papers

TSPSC-School Librarian

 

1. Consider the following statements and find which are true:

A. KWIC index was developed by S.R.Ranganathan  B. Citation Indexing was developed by Eugene Garfield  C. Chain Indexing was developed by Peter Suber  D. PRECIS Indexing was developed by Dereck Austin

1.AandB 2. BandC   3.BandD 4. CandD

Answer: 3; KWIC index was developed by H. P. Luhn & Chain Indexing: S.R.Ranganathan

2. Consider the following statements and find which are true:

A. All ‘Magazines’ are not ‘Journals’     B. All ‘Newspapers’ are ‘Periodicals’   C. All ‘Books’ are ‘Textbooks’   D. All ‘Textbooks’ are ‘Monographs’

1.A and B 2.B and D 3.B and C 4. C and D

Answers: 1

3. Consider the following statements and find which are true:

A. ISSN is assigned to Books     B. ISSN is helpful in placing orders  C. ISSN has eight digits  D. ISSN is assigned by Copyright Office

1.A and B 2.B and D 3.B and C 4.C and D

Answers: 3; ISSN is assigned to Journals; ISSN is assigned by NISCAIR

4. Consider the following statements and find which are true:

A. Documentation is disseminating nascent thoughts to a specialist  B. Documentation is same as photocopying  C. Documentation is art of collectings fulminating micro-documents
D. Documentation is spiral binding of papers

1.A and C 2.B and D 3.B and C 4.C and D

Answers: 1;

5. Consider the following statements and find which are true:

A. Modem is used in Microfilming large documents     B. Modem converts analog signals to digital and vice versa   C. Modem is used for scanning barcode  D. Modem is. used in computer communication

1.A and B 2. B and C  3. B and D 4. C and D

Answers: 3

6. Consider the following statements and find which are true:

A. DTP used for creating quality documents on a PC   B. We need software for DTP work  C. DTP and photocopying are same   D. Library books can be preserved with DTP

1.A and B 2.B and D 3.B and C 4.C and D

Answers: 1

7. Dewey Decimal Classification 23rd edition was published in

1.2011        2.1876   3.2012A    4.1952

Answers: 1; Editor John S. Mithel

8. Call Number comprises

1.Only Classification Number    2.Class Number, Book Number, Collection Number  3.Class Number, Book Number    4.Title, Author

Answers: 2

9. In CC, connecting symbol for Matter

1.Semi Colon        2.Colon  3.Comma      4.Dot

Answers:

10. In CC 6ed, Greek Letter Lambda denotes

1.Animal Husbandry      2.Religion   3.Mysticism                      4.Fine Arts

Answers: 3

11.UDC is maintained by

  1. UDC Consortium 2.British Library 3.UNESCO     4.IFLA

Answers: 1; UDC founded in the year 1905 by Henri La Fontaine & Paul Otlet

12.Copy number is part o

1.Class number 2.Book number  3.Accession number 4.ISBN

Answers: 2

13.In India, ISSN is assigned by

1.Good Office Committee  2.NISCAIR  3. Copyright Office   4.National Library

Answers: 2; NISCAIR (Situated in New Delhi)

14. Cooperative acquisition is effective through
1. V endors 2. Consortium   3. Personal Contacts 4.National Library

Answers: 2; Where two or more group merged work together share data with others is called consortium.

15. Number of Digits in ISBN
1.7       2.11     3.12   4.13
Answers: 4; previously it was 10 from 1st January 2007 it changed.

16. Stock Verification reports
1. Usage of Books  2.Loss of Books  3. Rare Books  4.Inter Library Loans
Answers: 2;

17. Shelf Register indicates
1. Position of Book on Shelf  2.Price of Book  3. Supplier of book 4.Usage Data
Answers: 1

18. Kardex is useful for
1.Staff Attendance 2.Display of Notices  3. Periodicals Management 3.Usage Data
Answers: 3
19. Preservation format developed by Adobe
1. Rich Text 2.PDF  3. ppt 4.doc
Answers: 2
20. Library may digitise a copyrighted Book for
1. Preservation 2.Inter-Library Sharing  3. Uploading on public domain 4.Selling to Users

Answers: 1

21. Example of a Digital Library Software
1. Dspace 2.WinISIS   3. MS Office 4.Photoshop
Answers: 1
22. Z39.50 is a
1. Database 2.Modem  3.Protocol 4.Virus
Answers: 3
23. HTML contains
1.Text & Code 2.Text only  3.Code only 4.URL
Answers: 1
24. AND, OR, NOT called
1. Filters 2.Boolean Operators   3. Connectors 4.Qualifiers
Answers: 2
25. Workstations for public access is used for
1. Binding 2.OPAC   3. Fire Protection 4.Preservation
Answers: 2